Befast.my, kedai online untuk semua.

Kalau korang jual barang, atau ada brand/produk sendiri, atau sediakan servis atau ada digital produk atau ada mengelapai mana-mana NGO. Korang mungkin akan dapati Befast.my akan memudahkan operasi bisness korang.

Befast.my ialah sebuah software e-commerce di mana bila korang register, korang akan terus ada kedai online sendiri yang membolehkan korang mengurus transaksi daripada pelanggan.

Contohnya. Irfan pergi ke laman befast.my dan register kedairfan.com sebagai kedai buku online dia. Selepas setup kedai dan memasukkan info mengenai buku yang dia ingin jual seperti harga dan deskripsi. Buku-buku Irfan sedia untuk dijual.

Untuk pelanggan Irfan pula, selepas memilih buku dan membuat pembayaran, dia akan terima email yang mengandungi invoice PDF. Invois ini mengandungi info mengenai pembelian yang telah dilakukan.

Selepas Irfan memasukkan buku ke dalam sampul poslaju, Irfan boleh scan tracking kod poslaju masuk ke dalam kedairfan.com melalui telefon pintar dia. Kemudian, pelanggan akan diberatahu melalui sms atau email bahawa tracking code sudah dikemaskini.

Melalui email yang diterima, pelanggan Irfan boleh semak status tracking code dengan hanya menekan butang di dalam email mereka. Pelanggan Irfan kemudian dipaparkan dengan info mengenai status courier tracking tanpa perlu pergi ke laman web courier itu sendiri seperti poslaju tracking v2.

Dan pada bila-bila masa Irfan boleh jenguk Dashboard kedaiirfan.com untuk melihat prestasi jualan berdasarkan hari, minggu dan bulanan.

Ini merupakan sebahagian fungsi utama befast.my. Befast.my juga boleh juga digunakan untuk menjual produk digital, terima tempahan servis dan terima funding untuk NGO.

Antara fungsi lain yang mungkin tidak diceritkan di atas ialah:

  1. Kiraan Kos Penghantaran (Shipping Calculation)
  2. Pengurusan Stok
  3. Pembayaran online
  4. Bahasa Melayu/English/Mandarin
  5. Invois PDF
  6. Email / SMS Notification
  7. Pengurusan Pesanan
  8. Pengurusan Pelanggan
  9. Penjalan Produk Digital
  10. Social Media Integration (Facebook Pixel, Google Tag Manager, etc)
  11. Courier tracking
  12. Notifikasi order masuk
  13. Pesanan melalui WhatsApp
  14. Dan lain-lain

Kesemua 28++ orang early access, korang boleh access akaun befast.my pada akhir July 2020. InsyaAllah. Dan befast.my insyaAllah akan launch pada 31 December 2020.

Seorang lelaki ini.

Ada sorang lelaki ni, tak jauh pun dengan umur aku.

Mungkin 4 tahun atas aku.

Aku sangat admire dia.

Bukan kerana dia sama melayu dan muslim.

Bukan sebab dia Master in Computer Science.

Bukan kerana dia ada syarikat software.

Bukan kerana software dia digunakan lebih 140,000 servers seluruh dunia.

Bukan kerana 140,000 servers dalam kurang 4 tahun.

Bukan kerana dia bertanding dalam Silicon Valley untuk Startup World Cup.

Bukan sebab taraf dia taraf antarabangsa.

Bukan sebab dia disenaraikan dalam Forbes Magazine 30 Under 30.

Tapi sebab, dia seorang anak yang baik.

SwitchZ Early Access.

Aku tulis satu tweet, aku perlukan orang untuk join SwitchZ (codename sahaja) early access.

SwitchZ early access ialah access percuma untuk try software ni. So, korang boleh bagi tahu aku apa yang korang tak suka dan apa yang korang rasa aku improve dan features apa yang aku patut implement.

Dan untuk side aku, aku dapat validate idea/feature dan dapat detect bug pada peringkat awal. Jadi, tak de lah aku syok sendiri.

Adalah sorang kawan aku sorang ni blatantly reply “kalau SwitchZ ada potential, aku boleh suruh boss aku invest…” Macam tu lah. (Replied tweet deleted)

Aku tahu sekarang ni tengah trending invest sana-sini. Tapi janganlah blatantly reply macam tu. Tak akan membantu pun. Cukuplah aku berhenti twitter dulu sebab banyak benda merapu.

Dan shout out to Khairy dan Syafiq kerana interested, ana sangat menghargainya. Ana harap antuma sentiasa kacak, sihat dan bahagia. Dan begitu juga kepada 18 orang yang aku invite. Terima kasih kerana sudi menerima.

Aku tak perlukan ramai, mungkin lagi 10-15 orang. Faidhi akan cari selebihnya.

Aku bukannya tak tahu apa ‘angel’, venture, series A, series B, share A share B etc etc. 3 tahun lepas aku tulis investment portfolio management untuk syarikat pertama aku joined. Secara ringkasnya, kau buat valuation, pump duit dan dapat sebahagian daripada pegangan.

Dan, 5 tahun lepas aku pernah join ‘borak bisness’ dekat Jalan Reko, Kajang. Diskusi tentang, kenapa korang kena dapatkan pelaburan dari ai, vc etc. Aku tak berapa gemar dengan idea ‘jual air liur’ untuk dapatkan dana/geran dari pelbagai sumber macam mavcap, magic, kerajaan.

Bukan apa. Akhirnya korang bina produk berdasarkan orang lain punya expectation sebab dorang punya duit. Dan dorang akan involve in any way. Cukup-cukuplah hidup dengan expectation/target orang lain setkan. upsr5a, pmr9a, gpa9. Aku dah bosan. Korang sebenarnya boleh lebih tahu apa yang korang nak sebenarnya.

Bukan aku tolak secara total idea ni. Satu hari nanti mungkin perlu. Tapi aku percaya kepada organic growth dan aku tak percaya unicorn.

Realiti ialah, duit bukannya segalanya. Masa, tenaga usaha tu tak akan dapat dibeli dengan wang. Begitu juga dengan cinta. Kalau cinta kerana duit, tak akan kekal lama kerana duit akan habis juga.

Investment perlukan pengorbanan. Kalau korang invest duit, korang hilang duit, dengan harapan duit yang lagi banyak akan dapat. Sama dengan masa, tenaga dan usaha. Kalau korang invest dengan masa, korang akan kena korbankan sesuatu.

Aku rasa benda aku korbankan ialah gaming bermula pada tahun 2014. 600 subscribers YouTube, 400k YouTube total view dan kena buang asrama sebab fly untuk buat video baru. Bukan senang nak hilangkan game addiction. Boleh tengok video gaming dekat IGTV aku.

Tapi dengan korbankan benda tu, aku dapat kopiahmedia.com, Caliph Cloud, carazu.com, sekolahkini.com etc etc. Dan berdasarkan wakatime, untuk 2018 sahaja aku lebih 1000 jam spent untuk tulis code.

Aku tak nafikan, aku takkan dapat buat semua ni tanpa 8 tahun Haikal Adnin Mohd Naim di sisi. Terima kasih kerana laburkan telinga dan keringat dengan idea-idea selama ni. Dari dulu, sekarang dan akan datang.

Dari hari pertama jumpa dekat kisas, buat video untuk PM Najib. Sampai idea nama SwitchX bawah kipas masjid negeri Shah Alam (aku ada lagi gambar tu). Sampailah last kita jumpa dekat airport. Kau ini, one in 7 billion.

Lagi 12 hari, study aku nak sampai ke penghjungnya. Aku akan start tulis SwitchZ. Pada masa yang sama aku juga kena cari makan. Terpaksa lah aku spend 70 jam seminggu untuk 6 bulan seterusnya. Bagaikan menelan kaca.

Aku tahu ramai orang tiada kerja. Tambah pula dengan korona. Aku harap software yang aku tulis ni dapat bantu korang dapatkan rezeki tuhan yang luas dan juga kongsi dengan orang lain sekali. Korang semua investor kepada SwitchZ.

Dan jika semuanya dipermudahkan, insyaAllah akhir July, early access akan di buka untuk korang godek beberapa early features. Dan insyaAllah bulan 1, 2021 akan dibuka kepada public, dan sales akan bermula.

Tak sabar.