Befast July Release

TL;DR

  • Befast July Release can be accessed this 3rd of August 2020. Not 31st of July.
  • Main focus are product management and customer sending WhatsApp messages through the site.
  • Hafiz akan teman aku deploy hari Ahad ni. Tak rayalah Hafiz.

Explain more.

Aku ingatkan bayar rent 5 minggu akan ada 5 weekend. Rupanya July ada 4 weekend je. Salah caturan, 3 Ogos lah korang boleh access befast.

Untuk July release, befast keluarkan features product management dan send WhatsApp message. Features ni most users boleh guna, sama ada business owner atau NGOs atau freelancers dan lain-lain.

Contohnya.

Lepas korang register akaun befast. Korang boleh terus add product and display dekat homepage online store korang. Dan akan ada butang send whatsapp message untuk customer tekan.

Aku akan hantar detailed email dekat early access users.

Hantar kat aku email korang kalau belum. Jenuh aku nak minta kat 40 orang.

Some throwback

Facebook pagi tadi release “on this day” memory tahun 2016, screenshot website kopiahmedia.com. Caption tu berbunyi “Newer system version of Kopiah Media is coming this August. For real! Ultra fast ordering system.”

Masa tu kopiahmedia migrate dari WordPress ke software yang aku tulis. Salah satu sebab kopiahmedia migrate ialah masa tu kitorang pakai cheap shared hosting. Dan satu penyakit workdpress ni, bila korang install theme premium atau plugins, memang macam siput loading dia. Masa tu pun bukan ada duit sangat nak subscribe VPS. Git pun merangkak apatah lagi SSH.

Ironinya system tu release bulan yang sama dengan befast. Dan logo designer untuk befast, Zahin Zul commented “Anticipated.” Coincidence.

Walaupun order masuk tak banyak, tapi software tu works just fine. Customer boleh order and send payment reference. Dan untuk kopiahmedia sendiri, kitorang boleh manage order dengan senang.

Aku ingat lagi lah beberapa orang yang order. Alief Asraf, Aiman Hamzah, Naqib Iman dll. Thanks Alief Asraf for joining befast early access dan semua yang beli baju tu dulu. Aku sangat menghargainya.

Aku discuss dengan Haikal Adnin untuk rewrite the entire software, tapi bukan untuk kopiahmedia, untuk semua small businesses. Aku rasa kalau dia solve problem kopiahmedia mesti dia akan dapat solve problem business lain.

Tak pernah jadi.

Kadang-kadang fikir balik, ada hasil ke buat benda ni? Bayangkan spend berjam-jam depan komputer dan end up software tu di’shelve’kan je. Tapi…

Truth is anything you do, any tutorial you follow, any project you start and never finish, any dead-end that you head down, it’s not wasted. It’s all experience that is accumulating over time. -LiveOverflow, YouTube

Apply this to anything

Satu benda yang aku boleh share, kalau korang rasa macam putus asa. Will this worked out? Ada hasil ke? Orang kata macam-macam. Buat je sampai jadi. Mungkin tak jadi untuk kali pertama mungkin kali ke 5 baru jadi. Kadang benda tu perlukan masa, effort dsb. Tapi tak cuba takkan tau, yang penting jangan ubah goal, target. Stick to one, till work out.

Mana tau ada orang call pukul 2.45 am.