Pelaburan 101

Pelaburan yang terbaik adalah untuk diri sendiri.

26 March 2020#general
Cover

Ada satu komik pendek yang saya baca di Facebook. Tajuknya lebih kurang "Cara Terbaik untuk Melabur". Ia mula dengan sedikit "clickbait". Sama seperti tajuk pos ini.

Awalnya, saya fikir ia akan mengandungi tips tentang melabur dalam pasaran saham dan sebagainya. Tetapi rupanya, mesejnya adalah bahawa pelaburan terbaik adalah pelaburan dalam diri sendiri. Saya meletakkan link ke URL tersebut di bawah (tidak dapat ditemui).

Sedikit cerita.

Selepas sekolah, ramai di antara kita memohon pekerjaan hanya untuk mendapatkan sedikit wang sebelum masuk ke kolej dan sebagainya. Ada yang berjaya menjadi pereka di Majalah Jom, ada yang mendapat tawaran dari Deenify, ada juga yang melakukan kerja bebas sebagai pereka majalah. Mungkin wang yang diperoleh tidak banyak, tetapi cukup untuk membeli kasut untuk pergi kelas.

Itu adalah apa yang beberapa orang lakukan.

Saya mencuba perkara yang sama, menghantar e-mel berlebihan ke Deenify, Cocombees, dan lain-lain dengan harapan diterima.

Sambil berharap tanpa terkena harapan palsu, saya membuat satu pelaburan yang kita semua boleh lakukan, tetapi yang membezakan adalah ketekunan. Iaitu pelaburan masa.

Saya berumur 18 tahun, baru mendapat lesen. Satu perkara yang membuat saya berfikir, "Kereta mana yang lebih banyak menggunakan minyak". Nak mengira dengan kalkulator, saya tidak ingat formula. Saya berfikir, mengapa tidak saya tulis aplikasi ringkas yang dapat membantu mengira.

Saya meluangkan masa berjam-jam untuk menonton tutorial video dan akhirnya berjaya menulis satu skrip menggunakan php+html untuk mengira kecekapan minyak. Ia sebenarnya perkara yang mudah, tetapi pada masa itu, saya mengambil masa seminggu untuk menyiapkannya.

Seminggu tersebut, sebenarnya kita belajar banyak perkara. Bukan sahaja belajar bagaimana menulis kod, tetapi juga tahu bagaimana menggunakan editor teks yang mana, cara menyiapkan persekitaran tempatan, dan lain-lain.

Namun, dengan masa yang kita luangkan, sebenarnya kita sudah mengambil langkah dari tidak tahu menulis php kepada tahu menulis. Dari tidak tahu mencari penyelesaian, kita sudah tahu di mana mencarinya. Dari 1 meter, kita sudah berjalan 10 meter, dengan bermula dari satu langkah kecil.

Perlahan-lahan, kita melangkah.

Dan apabila kita terus melangkah, melabur masa kita untuk belajar dan mencipta perkara baru. Perlahan-lahan, perkara yang dulunya sukar akan menjadi mudah.

Dulu mungkin kita memerlukan 10 jam untuk membina sesuatu, sekarang mungkin hanya sehari. Dulu mungkin kita memerlukan beberapa minit untuk menyiapkan sesuatu, sekarang mungkin hanya 50 saat.

Mungkin kita tidak akan membangunkan Tesla, mungkin kita tidak akan pergi ke Mars. Tetapi kita sudah membuat pelaburan pertama dalam diri sendiri, dan nilai serta moral dalam diri kita akan meningkat dari masa ke masa.

Cover image: Aliff Najmi